esmaspäev, 21. september 2015

Iseseisev töö III - Akadeemiline postitus.

Artiklis "Mis on sotsiaalne meedia ja turundamine sotsiaalmeedias?" on kenasti välja toodud, et sotsiaalne meedia põhineb inimeste suhtlus - ja väljendusvajadusel. Tuntumad keskkonnad on Facebook, Twitter, Youtube, Orkut (kuigi minu arvates on Orkut oma aja ära elanud), Flickr jt.

Leian, et lasteaia õppetöös saab samuti eri valdkondades sotsiaalmeediat kenasti ära kasutada. Kasvõi näiteks Youtube`st mõne muusikapala kuulamine (sissejuhatav osa kunstitegevuses). Ise kasutan seda ja leian, et on kenasti abiks või siis õpetliku sisuga multifilmide vaatamine nt. Jänku-Juss. Teine varjant on blogi kirjutamine, mida alles alustasin ka oma rühmas, et lapsevanemad saaksid osa meie põnevatest tegemistest. Kindlasti sellisel juhul tasub meeles pidada, et kõik mida internetis üles riputad on nähtav kõigile. Seega ei tasu alati kõike sinna postitada (meeles tuleb pidada ka, et lapsevanematelt küsida nõusolekut piltide postitamisel). Oma rühma blogi näeb ainult kindel grupp inimesi (lapsevanemad).

Paljud lapsed teavad, et nende emad - isad, vanemad õed - vennad kasutavad Facebooki. Siin saame lastega rääkida interneti ohtudest ning kui lihtne on internetis petta saada ehk sa ei tea kunagi kes teisel pool ekraani istub (saab siduda "Kiusamisest vabaks..." - sallivus, hoolivus jne.). Saame rääkida sellest, et ei tohi igatühte oma sõbraks lisada. Facebookis on võimalus luua erinevaid gruppe nii avalikke kui ka privaatseid.
Flickr`s on võimalus kasutada lasteaia õppetöös pildimaterjali (näitlikustada oma tegevust). Samuti võimalus laadida sinna pilte üles.
Kui endal ideed otsas, siis väga hea keskkond, kus leiab erinevaid põnevaid ideid ( näiteks kunstitegemisel) on Pinterest.

Sotsiaalmeedia kasutamisel on kindlasti ka ohtusid. Esimene mis pähe tuleb on reklaamid, mis võivad valel hetkel ette lüüa ja võivad sisaldada lastele sobimatut sisu. Teine oht, mida ma eelnevalt juba ka kirjutasin, on blogi pidamise juures piltide avalikustamine. Kindlasti peab õpetaja eelnevalt järgi mõtlema, kas ta teeb blogi avalikuks või ainult teatud inimestele nähtavaks.

Kokkuvõtteks ütlekisn, et sotsiaalmeedial on tänapäeval suur roll ja loomulikult on õige seda ka lasteaia töös ära kasutada kuid tuleb eelnevalt endale selgeks teha selle ohud ning võimalused õppetöös. Alati kõiki keskkondi ei peaks õpetaja kasutama, tuleb endale välja valida sobiv ning mis pakub maksimaalseid võimalusi.

1 kommentaar:

  1. Postitus igati asjakohane, kuid akadeemiline tähendab siinjuures seda, et viitad allikatele, millele tuginesid.

    VastaKustuta